We nemen je mee door de 10-stappen die het je makkelijk maken om zonder eigen geld van start te kunnen gaan met je film.
Je bent een filmmaker en op zoek naar financiering voor je filmproject. Het realiseren van een filmproject vereist niet alleen creativiteit en talent, maar ook voldoende financiële middelen. Financiering krijgen voor je film project is niet makkelijk, daarom kun je het beste zo voorbereid mogelijk zijn, voordat je gaat pitchen. We nemen je mee door de 10-stappen die het je makkelijk maken om zonder eigen geld van start te kunnen gaan met je film.
Een gedetailleerd budget is essentieel voor het verkrijgen van financiering. Zorg ervoor dat je alle kosten van je filmproject op een rijtje hebt, inclusief productiekosten, apparatuur, cast en crew, locaties en postproductie. Vermeld deze kosten in je artikel en benadruk de transparantie en efficiëntie van je budgetplanning.
Met deze gratis budget template, kun jij zelf aan de slag: https://www.wrapbook.com/resources/film-budget-template
Een sterk script en een overtuigende pitch zijn cruciaal om potentiële investeerders te enthousiasmeren. Beschrijf in je artikel hoe je je script hebt ontwikkeld en benadruk de unieke en boeiende aspecten ervan. Vertel ook hoe je je pitch hebt voorbereid en hoe je de belangrijkste punten van je filmproject kunt presenteren. Presentatie is alles! Een vaag, niet uitgewerkt idee zal geen investeerder overhalen om een geldbedrag neer te leggen (over-deliver in je pitch!).
Maak een lijst van potentiële financiers die geïnteresseerd kunnen zijn in je filmproject. Dit kunnen individuele investeerders, productiemaatschappijen, film-investeringsfondsen of zelfs crowdfundingplatforms zijn. Welke platformen dit kunnen zijn, komen we later in dit artikel nog op terug.
Een gedetailleerd financieringsplan is essentieel voor het verkrijgen van financiering voor je filmproject. Analyseer je financieringsbehoefte en onderzoek verschillende financieringsbronnen. Stel een gedetailleerd budget op en beschrijf de financieringsstructuur.
Presenteer vervolgens een rendementsplan en identificeer risico’s en mitigatiestrategieën. Je kunt ook relevante bijlagen toe, zoals cv’s en referenties toevoegen. Presenteer je financieringsplan professioneel met een overzichtelijke indeling en visuele elementen. Niet iedere investeerder hoeft op dezelfde manier aangesproken te worden, pas het plan ook aan op specifieke investeerders. Hoe hectisch het ook kan zijn, hou het plan up-to-date en de potentiële investeerders op de hoogte naarmate je project vordert.
Zo wordt het krijgen van financiering voor je film een stuk haalbaarder.
Naast het script en de pitch moet je ook een gedetailleerd filmplan ontwikkelen. Beschrijf hoe je van plan bent om je filmproject te realiseren, inclusief de productieplanning, het creatieve team, de visuele stijl en de marketingstrategie. Benadruk in je artikel de sterke punten van je filmplan en hoe dit kan leiden tot commercieel succes. Dit vereist behoorlijk wat voorwerk, maar met de juiste planning laat je wel zien dat je weet waar je mee bezig bent, of dat je er in ieder geval over na hebt gedacht.
Een goed gestructureerd investeringsvoorstel is essentieel om investeerders aan te trekken. Beschrijf in je artikel hoe je dit voorstel hebt samengesteld en welke informatie het moet bevatten, zoals het rendementspotentieel, de risico’s en de juridische aspecten. Vergeet niet de voordelen voor investeerders te benadrukken, zoals belastingvoordelen of mogelijke winstdeling.
Netwerken en bestaande contacten kunnen van onschatbare waarde zijn bij het verkrijgen van financiering voor je filmproject. Leg in je artikel uit hoe je je netwerk hebt gebruikt om potentiële investeerders te bereiken en hoe je bestaande relaties hebt benut. Benadruk ook het belang van het opbouwen van nieuwe contacten binnen de filmindustrie.
Cinelly: Dé netwerk tool voor de filmindustrie
Tegenwoordig kunnen sociale media en online platforms een krachtig hulpmiddel zijn om financiering te verkrijgen. Beschrijf in je artikel hoe je sociale media en platforms zoals Kickstarter, Indiegogo of Patreon hebt gebruikt om je filmproject te promoten en financiering te werven. Leg uit welke strategieën en tactieken effectief bleken te zijn.
Subsidies kunnen een belangrijke bron van financiering zijn voor filmprojecten. Doe grondig onderzoek naar de beschikbare subsidiemogelijkheden, zowel lokaal als internationaal. Noem in je artikel enkele relevante subsidies en leg uit hoe je hiervoor in aanmerking komt en hoe je aanvragen moet indienen.
Wekelijks worden projecten gerealiseerd die mogelijk worden gemaakt door subsidies. Probeer altijd om subsidie aan te vragen. Benader deze fondsen ook als investeerders, ook al ligt het net iets anders.
Subsidie aanvragen kan hier: https://www.cultuursubsidie.nl/subsidies/film
Financiering krijgen voor je film project kan een langdurig en uitdagend proces zijn. Wees volhardend en geef niet op, zelfs als je enkele tegenslagen tegenkomt. Het belang van doorzettingsvermogen en hoe dit uiteindelijk kan leiden tot succesvolle financiering van je filmproject is niets om overheen te kijken.
Het verkrijgen van financiering voor je filmproject is een complexe taak, maar met een goed doordacht en geoptimaliseerd plan vergroot je de kans om daadwerkelijk financiële steun te krijgen voor je project.
Door de bovengenoemde 10 stappen te volgen, ben je goed op weg om de benodigde financiering veilig te stellen. Onthoud dat elk filmproject uniek is en dat aanpassingen aan je strategie nodig kunnen zijn op basis van specifieke omstandigheden. Met vastberadenheid, creativiteit en doorzettingsvermogen kun je jouw filmproject tot leven brengen.
Bonus tip:
Zoek de juiste crew bij elkaar! Of dit nu via de gratis freelancer marketplace Cinelly.nl is, of via je eigen netwerk, een team waarvan je weet dat ze betrouwbaar zijn en misschien wel kunnen helpen met het bij elkaar zoeken van financiering zal je enorm op weg helpen.
Meer weten over Cinelly? Klik dan hier!